12th Street House / Studio 804

first_imgCopyAbout this officeStudio 804OfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesLawrenceOn FacebookUnited StatesPublished on November 26, 2019Cite: “12th Street House / Studio 804” 26 Nov 2019. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodSiding Façade SystemWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialMetal PanelsDri-DesignMetal Panels – CopperIn architectureSikaBuilding Envelope SystemsExterior DeckingLunawoodThermowood DeckingMembranesEffisusFaçade Protection – Breather+Metal PanelsPure + FreeFormCustom Metal Cladding – Legacy Fund 1 BuildingWood Boards / HPL PanelsInvestwoodWood Fiber Partition Walls – ValchromatDoorsLinvisibileLinvisibile FILO 10 Vertical Pivot Door | BrezzaSkylightsFAKROEnergy-efficient roof window FTT ThermoToilets / BidetsBritexToilets – Accessible Centurion PanMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Save this picture!© Corey Gaffer Photography+ 18Curated by Paula Pintos Share 12th Street House / Studio 804Save this projectSave12th Street House / Studio 804 Photographs:  Corey Gaffer Photography Manufacturers Brands with products used in this architecture project 12th Street House / Studio 804 Houses Products used in this ProjectFaucetsDornbrachtKitchen Fittings – ElioThe Students:Hanu Anand Madireddy, Ian Mutschelknaus, Erik Erdman, Alexa Kaczor, Will Siegel, Zach Lundgren, Elayna Svigos, Joe Schaefer-Glick, Wes Seaba, Will Ehrman, Ben LaRue, Mark Romanoff, Eric Pincus, Danielle Latza, Austin Bosecker, Linda Cotter, Kevin PurdomCity:LawrenceCountry:United StatesMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Corey Gaffer PhotographyText description provided by the architects. The 1220 12th Street House is LEED Platinum certified and targets net zero energy use.  It integrates passive strategies for ventilation and sun shading with photovoltaics and state of the art mechanical, electrical and plumbing systems. It is Studio 804’s first fully integrated smart house. All the blinds, lights, appliance and the heating and air conditioning communicate with each other and the owner to enhance efficient, responsible and convenient living.Save this picture!© Corey Gaffer PhotographyUnobstructed glazing to the East fills the house with natural light and opens to a Burr Oak tree, estimated to be nearly 400 years old and Brook Creek Park with its green spaces, playgrounds and stand of mature trees. The south elevation opens to the front yard and is finished with fritted glass that blocks 80 percent of the sun but let day light enter the living room. The other elevations are finished with glass secured to the outside of R25 insulated metal panels to create a continuous glass box.Save this picture!© Corey Gaffer PhotographyThe 170’ X 60’site almost doubles the average lot size of the neighborhood. With this extra space and the right zoning district, an accessory dwelling was added to the program and it can be used for rental income or to house an extended family member.  It is a fully equipped unit with a kitchen, bedroom, bathroom, and storage. It is located behind the primary house and clad in the same glass and uses the same materials as the primary house.Save this picture!PlansThe defining sustainable feature of this project is the management and conservation of water. Low flow faucets, shower heads, and toilets were utilized to greatly reduce the amount of water consumed by the homeowner. All but one of the fixtures are water sense rated and an energy-star rated heat pump water heater greatly reduces the amount of energy and water used throughout the project. Fixtures are also minimally distanced from the water heaters to reduce heat loss.Save this picture!© Corey Gaffer PhotographyAll storm water is managed on site. It is collected from the rooftops and runs through underground pipes that flow into Kansas native plantings that reduce maintenance and water needs. A pervious driveway made of re-cycled crushed concrete allows the water to be absorbed into the subsurface on site. The property is located entirely in a flood plain. A custom designed pervious retaining wall was welded out of steel grating to avoid blocking the water flow in a catastrophic event and to meet FEMA requirements.Save this picture!© Corey Gaffer PhotographyKeeping the primary house elevated above the mean base elevation but still accessible was a challenge met with a ramp from a concrete pad at the edge of the drive up to the house. This necessitated that the driveway be elevated and supported with the retaining wall. The buildings are floating, modern glass boxes that not only respond to the surrounding environment but use the available natural features to create a water conserving, energy efficient, and USGBC confirmed LEED Platinum project.Save this picture!© Corey Gaffer PhotographyProject gallerySee allShow lessHälleskogsbrännan Visitor Center / pS ArkitekturSelected ProjectsHARMAY Beijing Flagship Store / AIM ArchitectureSelected Projects Share 2018 Projects “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/929014/12th-street-house-studio-804 Clipboard CopyHouses•Lawrence, United States ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/929014/12th-street-house-studio-804 Clipboard ArchDaily Photographs Manufacturers: AutoDesk, Dornbracht, VELUX Commercial, ConTech Lighting, Duravit, Fantech, GAF, Insulite, Lacava, Manko Window Systems, Pella EFCO, Richelieu, Richlite, Schlage, Spore, Toto, Barney Schwabauer, Bradford White, Convergence Partners, Doolittle Distributing, +11Dura Flex, EXLTUBE, Fan Tech, Intello, Jim Baker, LIXIL , Renvu, Retro Inferno, Samsung, Solaria, Valspar-11 Products translation missing: en-US.post.svg.material_description Architects: Studio 804 Area Area of this architecture project United States Year:  “COPY” Area:  1500 ft² Year Completion year of this architecture project last_img

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.


You may use these HTMLtags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>